Neem contact op

Wat is flywheel training?

Flywheel training (ook wel iso-inertial training genoemd) maakt gebruik van de vliegwieltechnologie, die is ontwikkeld aan het prestigieuze Karolinska Instituut in Zweden. Deze technologie wordt onder andere gebruikt door de NASA, omdat het astronauten in staat stelt te trainen in een gewichtloze omgeving.

Voor welke aandoeningen kunt u onder andere terecht?

Hoe werkt flywheel training?

Bij flywheel training zijn de gewichten uit de traditionele krachttrainingsapparatuur vervangen door een op een as gemonteerd draaiend vliegwiel. Om deze as is een koord gewikkeld, waarvan aan het uiteinde door de patiënt wordt getrokken. Het gaat bij flywheel training om het versnellen en afremmen van een draaiende schijf. En dat gebeurt elke beweging op het juiste niveau, aangepast aan fitheid of vermoeidheid. Het vliegwiel werkt als een soort ‘jojo’ : Hoe harder je eraan trekt, hoe meer weerstand je ondervindt!

Door het terugdraaiende vliegwiel wordt je gedwongen om een “retour” beweging af te remmen naar snelheid nul. Er wordt zo een excentrische weerstand of overload gecreëerd die niet te behalen is met traditionele krachttraining. Uit wetenschappelijk onderzoek is al lange tijd bekend dat excentrische overload training zeer effectief is, het zorgt voor meer spiergroei en grotere positieve effecten op bindweefsel en pezen heeft.

Flywheel-training

De linker afbeelding toont de suboptimale belasting bij traditioneel trainen en de optimale (variabele) belasting bij flywheel training. Bij flywheel training is elke herhaling maximaal effectief, zowel concentrisch als excentrisch. Bij trainen met gewichten zijn alleen de laatste herhalingen op het juiste niveau.

Behandeling bij Move Smart in Maasmechelen

Move Smart Maasmechelen zet flywheel training vaak in bij peesrevalidatie. Langdurige peesklachten die onvoldoende herstellen of recidiveren reageren vaak goed op deze wijze van belasten. Door de afremmende “overload”neemt de spierkracht en de treksterkte van de pees toe.In combinatie met EPTE of Shockwave onder echo geleide om het herstelproces te optimaliseren biedt deze aanpak uitstekende resultaten!

Verder kan flywheel training ook toegepast worden om de spierkracht te doen toenemen. Onderzoek heeft aangetoond dat deze manier van belasten een snellere en grotere krachtstoename bewerkstelligt. Denk hierbij aan de revalidatie na een knieopertaie, het verbeteren van sprongkracht bij een basketballer of de sprintsnelheid. Ook ouderen hebben baat bij deze trainingswijze : de sta-/loopbalans verbetert wat het valrisico reduceert, want met name de snelle spiervezels nemen af naarmate je ouder wordt.

  • Contact gegevens
  • Priorijstraat 21, 3630 Maasmechelen
  • Maandag: Op afspraak
  • Dinsdag: Gesloten
  • Woensdag: Op afspraak
  • Donderdag: Gesloten
  • Vrijdag: Op afspraak
  • Zaterdag: Op afspraak
  • Neem contact op: