Neem contact op

Shockwave therapie bij chronische pijn van pezen of spieren

Wetenschappelijke studies tonen aan dat shockwave therapie bij diverse aandoeningen goede resultaten geeft. Chronische pijn wordt vaak veroorzaakt door ontstekingen of verkalkingen van pezen of een slijmbeurs. Ook verkrampte spieren of spierknopen (triggerpoints) kunnen veel pijn veroorzaken. Shockwave therapie wordt beschouwd als een van de meest innoverende ontwikkelingen in de recente pijnbehandeling. Succesvolle resultaten worden vaak al bereikt na slechts enkele behandelingen.

Heeft u één van deze klachten?

 • Chronische schouderklachten, met of zonder kalkafzetting (calcificatie tendinopathie rotator cuff)
 • Chronische elleboogpijn (tennis- of golferselleboog)
 • Pijn net onder de knieschijf (jumpers knee)
 • Chronische pijn aan de achillespees (achillodynie)
 • Hielpijn (hielspoor), pijn onder de voet
 • Chronische nek-, schouder- of rugpijn en spanning (triggerpoints)
 • Andere vormen van tendinopathieën

Dan kan shockwave therapie voor u misschien een oplossing bieden!

Bron: Fyzzio

Wetenschap

Tot op heden heeft wetenschap kunnen aantonen dat ESWT (extracorporele shockwave therapie) pijn verminderd en het activiteitenniveau verbeterd bij faciopathie (plantaire hielpijn). Verder hebben wetenschappelijke studies aangetoond dat de klachten tgv een verkalking in de rotator cuff (schouderpezen) verbeteren door ESWT ,in het bijzonder indien dit gebeurt onder echogeleide. Voor deze aandoeningen bestaat er de hoogste wetenschappelijke evidentie (niveau 1)!

Een stapje lager, niveau 2, wordt behaald voor ESWT bij peesaandoeningen van de insertie (aanhechting) en mid-portion (middelste deel) van de achillespees. De wetenschap stelt dat het aannemelijk is dat ESWT bij deze aandoeningen de pijn vermindert.

Dit betekent concreet dat met name voor deze goed onderzochte klachten ESWT behandeloptie nummer 1 zou moeten zijn.

Verder wetenschappelijk onderzoek zal de rol van ESWT bij andere aandoeningen kunnen verhelderen.

De synergie tussen shockwave therapie en echografie

Wij maken naast het reguliere kinesitherapeutische onderzoek, gebruik van echografie. En dat is niet voor niets. Zo geeft echografie ons extra inzicht in uw klacht en verhoogt het de zekerheid van de conclusies. Daarnaast kunnen we door de echografie exact bepalen waar het probleem zit en deze zo gericht mogelijk behandelen.

Hoe werkt shockwave therapie?

Shockwave therapie is een behandeltechniek waarbij patiënten worden blootgesteld aan krachtige ‘schokgolven’. Deze worden door middel van een behandelkop nauwkeurig gericht zodat ze op de gewenste locatie in het lichaam een mechanisch effect hebben. De bekendste medische toepassing van shockwaves is het vergruizen van nierstenen. Binnen de kinesitherapie wordt een hiervan afgeleide vorm van shockwave therapie gebruikt. Kinesitherapeuten passen de methode toe voor het behandelen van klachten aan het bewegingsapparaat bijv. bij een tennisarm, verkalking in het schoudergewricht, chronische ontsteking van een achillespees, hielspoor, maar ook spasticiteit. Shockwaves versnellen het genezingsproces door de zelfhelende eigenschappen van het lichaam te activeren, ze stimuleren de stofwisseling en verbeteren de bloedcirculatie.

2 verschillende vormen van shockwave therapie

Shockwave therapie heeft een wetenschappelijk bewezen effect en heeft een belangrijke plaats gekregen als aanvulling op onze kinesitherapeutische behandelingen. Er zijn twee verschillende vormen van shockwave therapie te onderscheiden: radiale shockwave en gefocusseerde shockwave. Bij Move Smart maken we gebruik van beide vormen shockwave therapie. Het inzetten van de combinatie tussen radiaal en gefocusseerd biedt een grote meerwaarde voor u als patiënt. Beide vormen hebben eigen karakteristieken en focusgebieden, waardoor ze elkaars werking kunnen versterken.

Radiale shockwaves

Radiale shockwaves geven de meeste energie af aan de oppervlakte (eerste 2 cm) van de huid, de werking in de diepte neemt af. De energie wordt over een groter oppervlak verdeeld in vergelijking met gefocusseerde shockwave. Ons toestel van Storz produceert een laag tot gemiddeld energieniveau. Deze therapie dient dus eigenlijk geen shockwaves toe, maar pressure waves, oftewel drukgolven.

Radiale shockwave heeft vooral effect op de structuren en weefsels in uw lichaam. Het zorgt voor een betere doorbloeding en stofwisseling, waardoor uw lichaam afvalstoffen die ophopen in uw spieren of pezen sneller kan afbreken. Het is geschikt om op een groter gebied te hanteren en is nauwelijks pijnlijk. Daarnaast geeft het bijna direct een pijnverlichtende werking.

Radiale shockwaves zijn uitermate geschikt voor o.a. triggerpoints, peesontstekingen, hielspoor en spasticiteit.

Gefocusseerde shockwaves

Gefocusseerde shockwave werkt juist meer in de diepte (3 tot 12,5 cm). Hierbij wordt de energie over een kleiner oppervlak verdeeld in vergelijking met radiale shockwave. Gefocusseerde shockwave werkt hierdoor meer op celniveau in uw lichaam. Door middel van diverse opzetstukken kunnen we met gefocusseerde shockwave heel precies dieperliggende problemen aanpakken.

Naast een gunstig effect op uw doorbloeding en stofwisseling, geeft gefocusseerde shockwave ook een stimulerende werking op stamcellen en neuronen en heeft het daarnaast een ontstekingsremmend effect.

Gefocuseerde shockwaves zijn o.a. geschikt voor diepe triggerpoints, pseudartrose, calcificaties, botpathologieën, Dupuytren en enthesopathieën.

Peri-actor set als aanvulling op shockwave

Naast het radiale en gefocusseerde shockwave, maken we bij Move Smart ook gebruik van de opzetstukken uit de Peri-actor set van Storz. De opzetstukken zijn zeer geschikt voor gebruik bij myofasciale pijnsyndroom, welke o.a. zorgt voor pijnlijke spierverhardingen, bewegingsbeperking, stijfheid en krachtverlies. De Peri-actor set wordt ingezet om het gebied om de klachten heen te behandelen.

Veelgestelde vragen over shockwave therapie

Allereerst wordt op basis van een gesprek en een lichamelijk onderzoek het pijngebied door de behandelaar gelokaliseerd. Gebruik van echografie is daarbij essentieel om een goede diagnose te stellen en exacte locatie van het behandelgebied te bepalen. Nadat de diagnose is gesteld en gebleken is dat shockwave therapie geïndiceerd is, wordt het behandelgebied blootgesteld aan korte shockwave impulsen.  

Eerst wordt er gel op het behandelgebied aangebracht. Daarna wordt het shockwave behandelpistool op de huid geplaatst en worden de shockwaves toegediend terwijl er kleine ronddraaiende bewegingen worden gemaakt. De behandeling duurt zo’n 15 minuten per sessie.  

De behandeling wordt een- of tweemaal per week gegeven.

 • Behandeling zonder geneesmiddelen of chirurgie.  
 • Kortdurende behandeling (gemiddeld 15 minuten per sessie). 
 • Uitstekend therapiesucces na gemiddeld 5-6 behandelingen. 
 • Behandeling van de oorzaken in plaats van de symptomen.  
 • Pijnvermindering en herstel van de mobiliteit na enkele dagen.  
 • Weinig bijwerkingen. Wel kan direct na de behandeling een lichte roodheid of zwelling ontstaan.  
 • Dankzij shockwave therapie kan een injectie of zelfs een operatie overbodig blijken. 

Shockwave in combinatie met kinesitherapie geeft meestal de beste resultaten. Want uiteindelijk wil je ook het aangedane (pees) weefsel sterker maken middels gerichte oefentherapie. Flywheel training is hier in het bijzonder erg succesvol. Move Smart Maasmechelen beschikt over de topapparatuur van Eccentric. Een Shockwave behandeling valt onder de reguliere kinesitherapie. Echter door de hoge kosten van de Shockwave -en Echo- apparatuur zijn wij wel genoodzaakt om een supplement te rekenen voor onderhoud en materiaalkosten.

Per behandeling shockwave betaalt u een supplement van:

Radiale shockwave – 20€ per sessie. Indien u geen doktersvoorschrift heeft, bedragen de kosten 45€ per behandeling.

Gefocusseerde shockwave – 30€ per sessie. Indien u geen doktersvoorschrift heeft, bedragen de kosten 60€ per behandeling.

In beide gevallen is het echografisch onderzoek inbegrepen bij de prijs.

 • Contact gegevens
 • Priorijstraat 21, 3630 Maasmechelen
 • Maandag: Op afspraak
 • Dinsdag: Gesloten
 • Woensdag: Op afspraak
 • Donderdag: Gesloten
 • Vrijdag: Op afspraak
 • Zaterdag: Op afspraak
 • Neem contact op: