Nieuwsfysio schinnen, fysiotherapie schinnen, fysiotherapeut schinnen, fysio stijfheid, fysiotherapie stijfheid, fysiotherapeut stijfheid, schinnen stijfheid, fysio spieren, fysiotherapie spieren, fysiotherapeut spieren, schinnen spieren

Het komt u vast niet onbekend voor; u stapt uit bed en u voelt al gelijk dat u last heeft van stijfheid/stijve spieren. Stijfheid in armen en benen bij het opstaan of na het slapen is een vervelende klacht. Spierstijfheid kan ook optreden na stilzitten of zonder inspanning. De oorzaak kan verschillen, maar het resultaat is stijve spieren. Heeft u last van stijve spieren? We delen alvast een tip: kom in beweging!

Wat zijn stijve spieren?

Spieren zorgen ervoor dat we kunnen bewegen. Wanneer de spieren strak aanvoelen en u zich moeilijk kunt bewegen, vooral na een periode van rust, spreken wij van stijve spieren. Om te bewegen is energie nodig, welke u krijgt door het verbranden van koolhydraten. Bij deze verbranding ontstaan afvalstoffen welke in uw spieren kunnen ophopen.  

Oorzaken stijve spieren

De oorzaak van stijve spieren valt bijna altijd te herleiden naar een overmatige spierspanning, zoals intensief sporten of zware lichamelijke arbeid. Daarnaast kunnen te weinig beweging, ouder worden, uitdroging, koude en vochtige plekken, medicatie of een eenzijdig dieet stijve spieren veroorzaken.

Tips bij stijfheid

Natuurlijk kunnen wij u hierbij helpen, maar ook kunt u zelf het volgende doen:

  • Blijf in beweging. Dit kunt u al doen door net iets vaker koffie te halen of de fiets te pakken in plaats van de auto. Of haal wat vaker boodschappen in plaats van 1 keer per week alles in te slaan.
  • Gaat u sporten? Super! Maar loop niet uzelf voorbij door de warming-up over te slaan. Bouw rustig op en bouw ook weer rustig af met een cooling-down. Hierdoor krijgen uw spieren meer tijd om de afvalstoffen af te voeren.
  • Rekken en strekken. Rekken van uw spieren “s ochtends bij het wakker worden voorkomt dat spieren verstijven. De bloedstroom door uw lichaam neemt toe en het rekken bereidt de spieren voor op de dagelijkse bewegingen die komen.
  • Begin met een warme douche. Meteen een warme douche na het slapen helpt het lichaam warm worden.
  • Drink voldoende! Het advies van het Voedingscentrum is voor volwassenen om per dag 1,5 tot 2 liter (water) te drinken. Water houdt de hydratatie en elektrolyten op een adequaat niveau.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met *

Plaats reactie