Nieuwsfysio schinnen, fysiotherapie schinnen, fysiotherapeut schinnen, fysio wintertenen, fysiotherapie wintertenen, fysiotherapeut wintertenen, schinnen wintertenen, fysio kou, fysiotherapie kou, fysiotherapeut kou, schinnen kou

Wintertenen, in de medische wereld bekend als perniosis, treedt op als uw bloedvaten te langzaam reageren op temperatuurverschillen. Als het kouder wordt, kunt u last krijgen van jeuk, pijn, roodheid en zwellingen. Als u hier last van heeft in uw handen, wordt dit winterhanden genoemd. Vanwege goede isolatie en warmere huizen komt deze aandoening steeds minder vaak voor. Het komt voornamelijk voor in vochtige, koude gebieden.

Hoe ontstaan wintertenen?

Wintertenen ontstaan als gevolg van een abnormale reactie van de kleine haarvaatjes in de huid op kou. De grotere vaatjes in de lederhuid gaan vernauwen om de warmte in de huid vast te houden. De kleine haarvaatjes gaan echter verwijden, in plaats van vernauwen, waardoor de huid blauw-rood gaat zien. Vooral de constante blootstelling aan lage temperatuur in combinatie met hoge luchtvochtigheid en wind zijn van belang. Factoren zoals te strakke schoenen, te dunne sokken/kousen, vochtig klimaat en strakke handschoenen kunnen ook de klachten doen ontstaan. De oorzaak is niet bekend, maar erfelijkheid kan een rol spelen omdat het in families voorkomt. Ook mensen met overmatig zweten van de handen of voeten kunnen meer last hebben van perniones.

Waar heb ik last van bij wintertenen?

U heeft, zoals de naam doet vermoeden, last van wintertenen en winterhanden in koude/natte jaargetijden. Wanneer u in een koude omgeving bent geweest, kunt u last krijgen van paarse plekken (zoals hierboven is genoemd) op uw tenen/handen. Deze plekken zijn pijnlijk en worden erger als u in een warmere omgeving komt. Naast de tenen en handen kunt u ook last krijgen van “wintertenen” in uw benen, heupen, armen en oren.

Wat kan ik zelf doen bij wintertenen? Lees onze tips!

Als u weet dat u vatbaar bent voor wintertenen kunt u het beste koude omgevingen vermijden. Als u de kou toch moet trotseren, kleed u er dan zo goed mogelijk op. Let erop dat de kleding niet knelt, zodat uw bloed goed kan blijven stromen. Probeer daarnaast zoveel mogelijk in de kou te bewegen, blijf niet te lang in eenzelfde houding staan. Als   u merkt dat het te laat is en u pijn/jeuk krijgt, koop vaseline en begin met smeren. Invetten kan verzachtend werken, evenals een massage. Als u voelt dat u moet krabben, alstublieft niet doen! Dan gaat uw huid alleen maar meer irriteren.

Fysiotherapie/vacuümtherapie bij wintertenen

Heeft u last van wintertenen? Met behulp van massages en vacuümtherapie kunnen wij de doorbloeding stimuleren, zodat ophopingen worden voorkomen. Ook kunnen wij u advies geven als u hier vatbaar voor bent. Meer weten? Maak een afspraak.

Vacuümtherapie zorgt voor een normalisatie van de doorbloeding in uw tenen en voeten. Hierdoor herstelt de blokkade en spanning op de doorstroming van bloed in uw tenen en kunnen deze zich herstellen en genezen. Het bloed wordt als het ware weer beter verdeeld in de ledematen.

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met *

Plaats reactie